Neramus darželinukų miegas | Miego pelytės

Neramus darželinukų miegas | Miego pelytės

Dažnai atrodo, kad, vaikams paaugus, miego iššūkiai taip pat pasilieka praeityje. Deja, ne visada. Kartais neramus darželinukų miegas kaip reikiant jaudina tėvus.

Labai svarbu prisiminti, kad darželinukų miegą (taip pat ir mokyklinukų vaikų) ypatingai veikia tai, kas vaikų gyvenime vyksta dienos metu. Tai gali būti ir įvairūs pokyčiai, išgyvenimai, nerimas. Todėl vaikui ėmus neramiai miegoti, pirmiausiai smalsiai turėtume savęs paklausti – kas vyksta? Su kuo tai gali būti susiję?

Adaptacija

Net ir suaugusiems žmonėms darbo pakeitimas, grįžimas į veiklas sukelia įtampos. Tad ką kalbėti apie vaikus. Net ir nežymūs pokyčiai gali kelti nerimo bei paveikti darželinukų miegą naktį. Natūralu, jei adaptacijos darželyje ar mokykloje laikotarpiu vaikas ima dažniau nubusti, pabunda išsigandęs, suprakaitavęs ar sako, jog susapnavo kažką nemalonaus.

Taip gali būti net ir tuomet, jei dienos metu vaikas išoriškai gana ramus. Ne visi vaikai atvirai reiškia savo emocijas. Tokiu periodu vaikui reikia daugiau mūsų pagalbos nusiraminant. Nereikėtų palikti vaiko vieno ar nereaguoti į jo šauksmus. Ankstyvajame amžiuje vaikai dar neturi neurologinių galimybių nusiraminti be suaugusiųjų pagalbos, todėl vietoje nusiraminimo jie emocijas užspaudžia. Deja, vienaip ar kitaip jos prasiveržia vėliau.

Paprastai toks elgesys praeina po tam tikro laiko, kai vaikas pripranta prie pokyčio ir nurimsta.

Miego pokyčius galime pastebėti net ir vykstant ne tokiems žymiems pasikeitimams vaiko aplinkoje. Galbūt pasikeitė auklėtoja, darželyje yra naujokų ar išvyko geras draugas.

Pokyčiai šeimoje

Tai viena dažnesnių neramaus vaikų miego priežasčių. Neretai sunkiau vaikai ima miegoti tada, kai mama, tėtis, grįžta į darbą ar galbūt daugiau jame praleidžia laiko; jei tarp tėvų padaugėjo nesutarimų; netgi, jei laukiama sesutės ar broliuko.

Vyresnių vaikų miegas (2-4 metai) Dovilė Šafranauskė Miego Pelytės neramus vaiko miegas vakaro žaidimai vaikų vakaro ritualai ar jau laikas atsisakyti pietų miegelio metodai, padedančius vaikams mie

Pasikeitusi mamos energija, galbūt greitesnis nuovargis, nebegali tiek žaisti kartu ar nešioti – visa tai kelia didelį nerimą vaikams. Todėl nakties metu vaikai gali norėti atkeliauti pas tėvus, prašyti pabūti kartu – visa tai rodo, kad vaikai ieško daugiau saugumo. Būtinai kalbėkimės su vaikais apie tai, kas vyksta, kokie pokyčiai laukia, užtikrinkime, kad jie visada galės pas mus sulaukti saugumo ir paguodos. Skirkime daugiau nei įprastai kokybiško laiko, kad vaikai prisipildytų saugumo jausmo.

Naktiniai siaubai

Nors naktiniai siaubai pasitaiko ir ankstyvesniame amžiuje. Apie 2-3-čiuosius gyvenimo metus jie itin padažnėja. Tai siejama su intensyvia neurologine veikla. Naktiniai siaubai skiriasi nuo košmarų tuo, kad vaikai stipriai verkia tarytum nepabudę, lyg per miegus.

Tėvus gąsdina tai, kad vaikai dažnai nereaguoja į kreipimąsi vardu, juos sunku pabudinti. Įdomu tai, kad pavykus pabudinti arba ryte, vaikai neatsimena išgyvenę tokį verkimo epizodą. Naktiniai siaubai sunkūs tėvams, tačiau patiems vaikams visi nėra pavojingi, tad prireikia kantrybės juos išbūnant ir nežadinant vaiko.

Aiškios rutinos nebuvimas

Ne visi vaikai geba pajusti, kada jie yra pavargę, ir nueiti miegoti, todėl darželinukams itin svarbu turėti aiškius miego laikus bei pastovią miego rutiną. Kuo panašesniu metu vaikai atsiduria lovoje, tuo lengviau jų kūnas prisitaiko ir pasiruošia poilsiui.

Kuomet miego laikas stipriai kinta arba vienoks yra darbo dienomis, visai kitoks savaitgaliais, vaikai gali pervargti, ir tai jiems trukdys pailsėti nakties metu. Dėl nepastovaus miego laiko gali būti sunkiau ir užmigti, atsiranda daugiau pasipriešinimo vakare. Todėl labai rekomenduotina laikytis kuo pastovesnės rutinos bei vakaro ritualo.

Ekranai

Darželinio amžiaus vaikai labai itin lengvai perstimuliuojami ekranais, kas gali padaryti labai didelę įtaką neramiam jų miegui. Pirmiausia – filmukų vaizdai ir greitas tempas gali sukelti neramius sapnus, naktines baimes, o taip pat ekranų skleidžiama mėlynoji šviesa trikdo melatonino išsiskyrimą. Dėl to gali būti sunkiau vakare nurimti ir užmigti. Rekomenduočiau vengti bet kokių ekranų likus bent 2 val. iki miego laiko. Šia rekomendacija turėtų pasinaudoti ir tėvai, norintys geriau pailsėti nakties metu.

Neaiškios darželinuko miego ribos

Tikriausiai nėra daugiau reikalų turinčio žmogaus pasaulyje, nei miegoti einantis darželinukas: atsigerti, ant puoduko, meškiuko, pas tėtį, ne – pas mamą... Ir visi kiti reikalavimai, padedantys nutolinti miego laiką.

Kuo daugiau reikalavimų mes vykdysime, tuo jų skaičius didės, ilgindamas migdymo laiką. Todėl verta perspėti vaikus, kad dabar atliktų visus reikalus, nes toliau jau liksime miegamajame. Pasiimtų meškiuką, kurio nori šiandien ir paskutinį kartą pavalgytų prieš einant į lovą.

Na, o toliau į reikalavimus reaguojame jautriai ir atjaučiančiai, priimdami vaiko emocijas, tačiau neskubėdami jų pildyti. Pamažu nusistovės aiškios ribos ir reikalavimų sąrašas ims trumpėti. Ribų testavimas yra itin būdingas tokiame amžiuje. Jis visiškai normalus ir sveikas. Tiesiog mes turime nuspręsti, kiek ir kokių ribų norime laikytis keliaujant miegoti.

Norisi daugiau ryšio su tėvais

Greitame tempe, kai patys grįžtame pavargę po darbų, labai lengva pamesti tikrą kokybišką buvimą su vaikais. Ryšio su tėvais norintiems vaikams, sunku atsiskirti vakare, jie priešinasi ėjimui miegoti, nes... tiesiog nori dar bent kelis minutes pasimėgauti tėvų draugija. Todėl šeimai susirinkus namo, nuostabu, jei galime tiesiog susiplanuoti laiko žaidimui su vaikais, be telefonų, televizoriaus ar kitų dėmesio vagių.

Aktyvūs ryšio žaidimai, kaip grumtynės, gaudynės, kai skamba daug juoko, o mes, suaugusieji, leidžiame vaikams būti stipresniais, labai efektyviai atstato ir stiprina ryšį. Taip pat tinka ir bet kokia kita veikla, kurią renkasi vaikas. Atrodytų, kas gi bendro su darželinuko miegu? Tačiau paleidę emocijas, pasijutę saugiais ir ryšyje su mumis, vaikai miega gerokai ramiau.

Prisimenant, kad neramus darželinukų miegas yra tik simptomas, galime smalsiai patyrinėti, kas vyksta vaiko gyvenime, ir atrasti būdus, kaip pagerinti mažylio poilsį.

Reikia pagalbos su mažylio miegu? Susitikime asmeninėje miego konsultacijoje.

- Dovilė Šafranauskė @miegopelytes

 

Taip pat skaitykite:

Naktiniai siaubai – kodėl mano vaikas nemiega?

Darželio ir mokyklos miego rutina

Kuo ypatingas vaikų, turinčių autizmo spektro sutrikimų, miegas (3-10 metų)

Žiemos laiko persukimo strategijos

Kaip grįžti į darželio ar mokyklos miego ritmą?

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias