Snoo lopšys - pagalba ar žala? | Miego pelytės

Snoo lopšys - žala ar pagalba? Mylu.lt x Miego pelytės

Sparčiai išpopuliarėjęs JAV, Lietuvoje SNOO lopšys ilgą laiką vis dar buvo retenybė. Tačiau pastaruoju metu nepraeina nei viena savaitė be klausimo, ką manau apie šiuos lopšius.

Atrodo, kad net ir besikandžiojanti kaina nesustabdo nuo noro patirti išmanias lopšio savybes. 

PASTABA: Šis straipsnis yra visiškai mano, kaip miego konsultantės, nuomonė. Jis nėra niekaip susijęs su lopšių pardavėjais ir už jį nėra niekaip atlyginta. Vienintelis jo tikslas – padėti tėvams apsisprendžiant dėl lopšio pasirinkimo ir priminti, kad jie (ir niekas kitas) yra atsakingi už saugų vaiko miegą, poreikių atliepimą, ryšio stiprinimą ir saugų bet kokio kūdikiams skirto įrenginio naudojimą. 

Kas yra SNOO lopšys?

Jei laukiate kūdikio, tačiau nežinote, kas yra SNOO, tikriausiai nesekate populiarių Instagram mamų, nes tikrai pro akis nepraslystų šiam lopšiui skirtas dėmesys ir atsiliepimai. O kad žinotumėte, apie ką šis sujudimas, trumpai apie SNOO.

Tai išmani, telefono programėle valdoma vaikiška lovelė - lopšiukas, kuri skleidžia baltąjį triukšmą, turi įtvirtintą vystyklą, supa mažylį nuolatos arba reaguodamas į jo verksmą ir taip padeda kūdikiams miegoti ramiau bei, kaip teigia gamintojas, leidžia geriau pailsėti tėvams. Snoo lopšys yra rekomenduojamas kūdikiams nuo gimimo iki maždaug 6 mėnesių arba iki kol kūdikis pradeda sėdėti. 

Maždaug 1 500 eur kainuojantis lopšys greitai buvo pradėtas pravardžiuoti lopšių Ferrari bei tapo geidžiama naujų tėvelių preke, tačiau sulaukė ir nemažai kritikos iš įvairių sričių specialistų. Todėl visiškai suprantama, kad tėvams kyla abejonių, kurias šiame straipsnyje ir aptarsime. Kaip ir kiekvienas kūdikių auginime naudojamas prietaisas, šis lopšys gali turėti paslėptų pavojų, jei bus naudojamas neatsižvelgiant į kūdikio poreikius ir saugaus naudojimo rekomendacijas.

SNOO lopšys niekada negalės pakeisti tėvų rankų!

Argumentas, su kuriuo ginčytis beprasmiška. Nors SNOO ir labai išmanus lopšys, jis tėra lopšys. Nuo senų senovės žmonės naudojo įvairius būdus, kad padėtų kūdikiams užmigti: lovelių lingės, pakabinami lopšiai, garsas šššš, lopšinės, vystymas. Visa tai taip pat turi labai išmanus, tačiau bejausmis SNOO. Ne veltui būtent mums, tėvams, yra suteikta tiek jausmų, tiek ir proto, kad išmanumą naudotume savo poilsio labui, nekompromituodami mūsų ir kūdikio ryšio.

Pirmųjų mėnesių kūdikio miegas (0-4 mėn.) Dovilė Šafranauskė Miego Pelytės naujagimių miego ypatumai individualūs mažylio miego poreikiai Pirmųjų mėnesių dienotvarkė Miego pokyčiai augant Kuo ypatin

Net jei SNOO gali užliūliuoti pabudusį kūdikį, mūsų pareiga yra pasirūpinti reguliariu, amžiui tinkamu naktiniu kūdikio maitinimu ir naktiniu sauskelnių pakeitimu. Jei kūdikis žindomas, reguliarus naktinis žindymas būtinas augančiam svoriui, o taip pat palankus ir gausesnei pieno gamybai. 

Neabejotinai tėvai privalo domėtis kūdikio poreikiais, juos atliepti nepriklausomai nuo to, kur ir kaip kūdikis bus migdomas. 

Kaip ir kiti lopšiai, bent iki 6 mėn. SNOO taip pat turi būti statomas tame pačiame kambaryje, kur miega tėvai, greta jų lovos, kad prireikus greitai sureaguotume į kūdikio poreikius. 

SNOO vystyklas - ar su juo viskas gerai?

Jau daugybę metų vystymas yra naudojamas kaip priemonė kūdikių miegui pagerinti ir vystymo veiksmingumą patvirtina tyrimai. SNOO naudojamas vystyklas yra panašus į daugybę kitų „maišelio tipo“ vystyklų. Pagrindinis skirtumas – jo kraštai tvirtinasi prie lovelės, todėl suvystytas kūdikis negali pasiversti ant šono ar apsiversti. 

Snoo lopšys - pagalba ar žala?

Įprastai saugumo sumetimais vystymo rekomenduojama atsisakyti vos tik kūdikis ima verstis nuo nugaros ant pilvuko. Jei suvystytas kūdikis apsiverstų, jis negalėtų atsiremti rankytėmis ir pakeisti savo pozicijos. Tokiu būdu atsiranda didelė uždusimo rizika

SNOO vystykle tokios grėsmės nėra dėl jau minėto jo pritvirtinimo prie lovelės. Tai suteikia galimybė saugiai vystykle migdyti net ir besivartantį kūdikį.  

Miego prasme, tai - didelis privalumas, nes išmokę apsiversti ant pilvo, kūdikiai neretai apsiverčia per miegus, kelia galvą ir nuo šio veiksmo išsibudina. Taip pat nėra saugu leisti kūdikiams miegoti ant pilvo iki jie gali pilnai vartytis nuo nugaros ant pilvo ir nuo pilvo ant nugaros. Todėl pirminio vartymosi laikotarpis neretai be miego palieka tiek kūdikius, tiek ir jų tėvelius. 

Labai svarbi dalis vystyme yra kojų pozicija. Dėl klubų displazijos pavojaus, kojos negali būti tvirtai suvystytos ir joms turi būti paliekama pakankamai vietos, kad galėtų susilenkti į „varliuko pozą“. Dėl šios priežasties ypatingai svarbu laikytis rekomendacijų dėl vystyklo dydžio ir atitinkamai jį pakeisti kūdikiui augant. 

Mano matyti kūdikiai SNOO lopšio vystykle tikrai turėjo puikias galimybes pasirinkti norimą pozą kojytėms. 

Plokščios galvos sindromas - juk vaikas negali lovelėje judėti

Jei būdravimo metu kūdikis daug laiko praleidžia gultukuose, automobilio kėdutėse, supynėse, atsiranda didesnė rizika susiformuoti galvos dalies suplokštėjimui, kartais vadinamas konteinerio sindromu. Galvos suplokštėjimo atvejų taip pat padaugėjo atsiradus rekomendacijai kūdikius guldyti nuo SKMS (Staigios kūdikių mirties sindromo) saugančioje pozoje – ant nugaros. Visgi, ši rekomendacija beveik 10 kartų sumažino SKMS atvejus.

SNOO lopšyje mažyliai miega būtent šioje saugioje pozoje - ant nugaros, tačiau jų galvos nėra nejudamai įtvirtintos. Jie gali puikiai jas sukioti į abi puses. Jokia kita miego poza (nei ant šono, nei ant pilvo) nėra saugi amžiuje iki kurio rekomenduojamas SNOO. 

Piktnaudžiavimas SNOO, kaip ir bet kuriuo įrenginiu, yra griežtai nerekomenduojamas. Todėl būdravimo metu tėvai turi pasirūpinti, kad kūdikiai leistų laiką ant pilvuko, nešiojami ant rankų skirtingomis pozomis, sportuodami, o ne būti palikti lovelėje ar kitame galvą spaudžiančiame įrenginyje. 

Profilaktikos tikslu taip pat verta keisti pačio SNOO lopšio vietą, nes kūdikiams būdinga suktis į tą pusę, kurioje miega mama, arba į šviesaus lango pusę. Tad visuomet stebėkite ir, esant reikalui, tiesiog persikelkite miegoti į kitą lovos pusę, ten pat perkeldami ir lopšį. 

Kūdikis gali priprasti prie supimo!

Būkime atviri – tikrai gali. Bet vėlgi, tai tėvų išmintingo pasirinkimo klausimas. Visada rekomenduoju pradėti naudoti SNOO lopšį be supimo funkcijos. Kodėl? Gali būti, kad jūsų kūdikiui supimas yra visai nereikalingas, ypač pirmaisiais gyvenimo mėnesiais. Gali netgi būti, jog supimas stimuliuos ir erzins kūdikį. Todėl pradėkime visuomet nuo migdymo be supimo ar supimo mažiausiu intensyvumu.

Kaip saugiai migdyti ir miegoti su kūdikiu (0-12 mėn.) Dovilė Šafranauskė Miego Pelytės Mylu.lt Saugaus miego pavojai SKMS prevencijos priemonės Saugus kūdikio miegas lovelėje saugus miegas tėvų lov

Taip pat verta paeksperimentuoti atsižvelgiant į kūdikių miego struktūrą: jei pirmoje nakties dalyje miega giliau, supimo nenaudokite, galbūt įjunkite jį tik paryčias, kai vaikai keliauja per paviršinio miego ciklus.

Žinau, kad gamintojo rekomendacija yra supimą naudoti nuolatos, tačiau kalbantis su tėvais, neretai girdžiu, kad tai nėra būtina. Tad būtinai įsiklausykite į individualius jūsų mažylio poreikius. 

Baltasis triukšmas – jo negalima išjungti!

Tai, jog baltojo triukšmo išjungti negalima, mane, prisipažinsiu, šiek tiek nustebino. Ar tai problema? Nemanau. Naujagimiai nėra pratę prie tylos, nes būdami gimdoje nuolat girdėdavo mamos organų darbą, širdies dūžius, tad žemas, pastovus garsas jiems yra daug įprastesnis ir labiau raminantis, nei namų tyla. 

Juolab, kad net ir atsisakius miego SNOO lopšyje, rekomenduočiau toliau naudoti baltąjį triukšmą, kaip vaikeliui pažįstamą miego aplinką. Ypač jis naudingas, jei miegame viename kambaryje, jei ateiname miegoti vėliau, kuomet mūsų garsai gali mažylį pažadinti. 

Verta ar ne?

Dažnai šis klausimas nuskamba galvojant apie SNOO lopšio kainą, kuri tikrai solidi, lyginant su įprastomis lovelėmis. Atsakymas, matyt, ateina įsivertinus savo šeimos finansines galimybes. Jei lopšio pirkimas privers apriboti kitas šeimos galimybes, drąsiai braukite jį iš pirkinių sąrašo. O jei galite sau leisti šį eksperimentą  - kodėl gi nepamėginus?

Natūralu, kad santykinai neseniai rinkoje pasirodęs, SNOO lopšys sulaukia prieštaringų specialistų vertinimų ir netgi bauginančių perspėjimų. Visgi aš tikiu, kad mažylius auginantys tėvai yra sąmoningi ir puikiai žino, jog būtent jie yra atsakingi už kūdikio poreikių atliepimą, už saugų ir išmintingą lopšio (ar bet kurio kito įrenginio) naudojimą. 

Šis ar kitas lopšys yra tik pagalba, kuria linkiu naudotis jautriai stebint ir pažįstant savo kūdikį, jo temperamentą, jautrumą, poreikį artumui bei saugumui. Taip pat neįsižeidžiant, jei šis brangus pirkinys visai nepasiteisins – kai kuriems kūdikiams SNOO tiesiog nepatinka. Kūdikiai – nenuspėjami!

_____________________

Norite daugiau sužinoti apie saugų kūdikio miegą? Verta peržiūrėti mano parengtą seminarą Kaip saugiai migdyti ir miegoti su kūdikiu (0-12 mėn.).

- Dovilė Šafranauskė @miegopelytes

 

Taip pat skaitykite:

Ką daryti - kūdikis miega TIK ant manęs?

Kengūravimas – pagalba ramesniam mažylių miegui

Kaip baltasis triukšmas padeda ramesniam miegui

Asmeninė dienotvarkė – individualiems kūdikio poreikiams

Viskas apie vystymą

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias