Todlerystės miego regresija | Miego pelytės

Todlerystės miego regresija | Miego pelytės

Apie todlerystės miego regresiją kalbama bene mažiausiai, todėl ji tėvus ištinka gana netikėtai.

Dažniausiai mažylių miegas pasikeičia apie 16-18 mėnesį, tačiau panašūs pokyčiai gali nutikti ir anksčiau arba gerokai vėliau. 

Kokia gi šių pokyčių priežastis? Ogi raidos SPROGIMAS. Kognityvinis, emocinis, žymintis tikrąją todlerystės pradžią su viskuo, dėl ko todleriai užsitarnavo prie jų amžiaus prisegamą terrible” epitetą. Tad miego pokyčiai dažnai būna tik dalis didesnio pasikeitimo mažųjų elgesyje.

Vaikų miego laikas

Atrodo, kad tik nusistovėjo naujoji vieno miego dienotvarkė ir štai - dėl todlerystės miego regresijos ji nebeveikia! Iš tiesų, gali būti, kad būtent šiame amžiuje jūsų mažylio miego poreikis gali sumažėti. Ypač, jei pietų miegas yra ilgesnis nei 2 valandos. Jei vakare mažylis turi dar labai daug energijos, įsitikinkite, kad po pietų miegelio būdravimas truko apie 6 valandas ir mažylis turėjo galimybę energijai iškrauti.

Ir dar apie energiją. Neretai atrodo, kad šio amžiaus vaikai galėtų niekada nemiegoti, mat šiame amžiaus tarpsnyje poreikis tyrinėti, pažinti, suprasti, išbandyti yra tiek stiprus, kad noro miegui, atrodo, nebėra. Neapsigaukime - tiesiog kartais vaikų nuovargis pasireiškia hiperaktyvumu, iš kurio gana sunku nurimti ir keliauti miegelio. 

Vakaro rutina ir aiškios ribos

Nuoseli rutina svarbi kaip niekada. Noras tyrinėti, išbandyti labai lengvai gali pavėjui paleisti nusistovėjusią vakaro rutiną. Tačiau būtent šiame amžiuje aiškios taisyklės ir ribos yra itin svarbios. Ypač aiškus signalas, kada mes iš pasiruošimo pereiname į miego etapą. Tam dažnai padeda nupiešta vakaro rutinos eiga, kuomet vaikas aiškiai mato, kiek pareigų jau atlikta ir kas vyks po ko.

Vyresnių vaikų miegas (2-4 metai) Dovilė Šafranauskė Miego Pelytės neramus vaiko miegas vakaro žaidimai vaikų vakaro ritualai ar jau laikas atsisakyti pietų miegelio metodai, padedančius vaikams mie

Vaiko autonomijos poreikis

Gerbkime mažylio norą dalyvauti, spręsti ir daryti pačiam. Idealu, jei mažylis gali pats pasiekti, pats padaryti, kiek įmanoma daugiau rinktis: dantų pastą, pižamą, knygelę ir pan. Šis poreikis jus lydės dar ilgai, todėl pradėjus jaukintis jo pirmas apraiškas gyvenimas bus lengvesnis tiek jums, tiek ir jūsų mažyliui. 

Dažni naktiniai prabudimai

Neretai šis laikotarpis atneša dažnesnius naktinius pabudimus. Vis intensyviau patirdami santykį su pasauliu, kuris ne visada taikosi prie todlerio norų, vaikai sukaupia daug emocijų, klausimų, abejonių. Visos šios patirtys apdorojamos būtent nakties metu! Todėl, pabudęs tarp miego ciklų, mažylis nebegali užmigti, nes išgyvena dienos patirtis. O juk saugiausia tai daryti mamos ar tėčio glėbyje.

Juolab, kad šis amžius pasižymi ir labiau juntamu atsiskyrimo nerimu. Kai kurie vaikai gali tapti kiek drovesniais, norinčiais tyrinėti, bet tik besilaikydami už mamos rankos.

Dažniausiai su minėtais pokyčiais ir todlerystės miego regresija susijęs miego pablogėjimas netrunka ilgai, tačiau kartais chaosas gali likti ilgesniam laikui.

Jei jaučiate, kad pametėte miego kryptį, visuomet galime aptarti pokyčių planą asmeninėje miego konsultacijoje.

- Dovilė Šafranauskė @miegopelytes

 

Taip pat skaitykite:

Neramus darželinukų miegas

Naktiniai siaubai – kodėl mano vaikas nemiega?

Jau pervargo! Kaip nuraminti ir užmigdyti pervargusį kūdikį

Kuo ypatingas vaikų, turinčių autizmo spektro sutrikimų, miegas (3-10 metų)

Snoo lopšys - pagalba ar žala? 

Krepšelis

Jūsų krepšelis tuščias